In strijd tegen de stikstofuitstoot, geldt sinds maandag 16 maart op alle Nederlandse snelwegen een maximumsnelheid van 100 km/u. Op trajecten waar eerder nog een maximumsnelheid van 120 of 130 km/u werd aangehouden, mogen deze snelheden vanaf heden enkel ’s avonds en ’s nachts tussen 19.00 en 06.00 uur worden gereden.

Meer stikstofruimte

De snelheidsverlaging is door het kabinet ingesteld om de stikstofcrisis te tackelen. Er moet hierdoor meer stikstofruimte komen om bouw- en infrastructurele projecten door te laten gaan. Ondanks dat het effect van de snelheidsverlaging op de stikstofuitstoot erg gering is, is het wel de juridische basis om weer te kunnen bouwen. Daarnaast is ook de natuur een motivatie voor het terugbrengen van de maximumsnelheid.

Gevolgen en voordelen snelheidsverlaging

Hoewel veel bestuurders verwachten een stuk later op bestemming aan te komen, blijkt het tijdverlies echter marginaal. Gemiddeld zullen we er met een snelheid van 100 km/u, slechts zes minuten per uur langer over doen dan bij een snelheid van 130 km/u. De snelheidsverlaging is bovendien wel gunstig voor de portemonnee. De motor draait namelijk ongeveer een kwart zuiniger bij 100 km/u, dan bij 130 km/u, wat u behoorlijk in brandstof scheelt.

Een bijkomend voordeel is dat het rijden van 100 km/u ook zal zorgen voor een kortere remweg. Bij het rijden van 130 km/u is de remweg van een gemiddelde auto namelijk ongeveer 140 meter langer dan bij het rijden met een snelheid van 100 km/u. Dit zal dus een positieve invloed hebben op de verkeersveiligheid!

Hoge boete

Voor automobilisten die overdag een snelheid van 130 km/u aanhouden, staat een hoge boete te wachten. Deze bedraagt namelijk maar liefst € 297,-, exclusief € 9,- administratiekosten.

Occasions bij MAK Auto & Techniek

Bij MAK Auto & Techniek staat veiligheid hoog in het vaandel. In onze werkplaats worden onze occasions dan ook uitvoerig gecontroleerd en voorzien wij deze standaard van verschillende veiligheidssystemen. Op zoek naar een degelijke occasion? Bekijk onze website of maak een afspraak bij ons in de showroom!