Alle voertuigbezitters hebben te maken met de jaarlijkse APK-keuring. Deze keuring is verplicht en draagt bij aan de veiligheid op de weg. Op 20 mei jongstleden is de nieuwe APK-regelgeving van de RDW ingegaan. APK-keurmeesters moeten voertuigen voortaan op nog meer punten controleren dan voorheen. Zo zijn er meer veiligheidssystemen die gecheckt moeten worden en daarnaast staan milieu en veiligheid nog meer centraal bij het keuren van de auto.

Controle van veiligheidssystemen

Moderne auto’s beschikken over steeds meer veiligheidssystemen en zijn daarmee complexer dan ooit. Mede daarom zijn er meer veiligheidssystemen aan de keuringseisen toegevoegd. Het gaat om de systemen ESP (rijveiligheidssysteem dat ondersteunt wanneer het voertuig dreigt te slippen), ABS, bandenspanningssystemen, elektrische stuurbekrachtiging, elektrische remsystemen, en het eCall-systeem. Het eCall-systeem communiceert automatisch met hulpdiensten als er een ongeluk plaatsvindt. Wanneer een controlelampje van één van de veiligheidssystemen brandt, kan dit leiden tot afkeuring van de auto. Echter is dit wel afhankelijk van de leeftijd van de auto. Naast de extra eisen voor de elektronische systemen zijn er eveneens extra eisen als het gaat om de afstelling van de mistlampen aan de voorkant van de auto.

Meer aandacht voor het milieu

In de nieuwe APK-regelgeving krijgt het milieu meer aandacht als het gaat om roetuitstoot. De RDW beschikt over gegevens waaruit blijkt of een auto wel of niet over een roetfilter moet beschikken. Bij de nieuwe APK-regelgeving bekijkt de keurmeester of deze daadwerkelijk aanwezig is en werkt. Bovendien wordt er voortaan nog strenger gekeken naar vloeistoflekkage.

Nieuwe APK-regelgeving voorbereid op de toekomst

Ter voorbereiding op de toekomst heeft de RDW een regel met betrekking tot brandstofcelauto’s opgenomen. Indien een brandstofcelauto wordt gekeurd, moet er worden gecontroleerd of de waterstofinstallatie nog aan de juiste eisen voldoet. Op het moment rijden er echter nog een minimaal aantal brandstofcelauto’s rond en worden er ook maar twee soorten waterstofauto’s in Nederland verkocht.

APK-keuring bij MAK Auto & Techniek

Naast onze showroom beschikken wij ook over een ruime werkplaats waar wij uw auto kunnen onderhouden, repareren én APK keuren. Door onze transparante manier van werken informeren wij u altijd duidelijk over wat er aan de auto moet gebeuren. Zo weet u waar u aan toe bent en kunt u met een gerust hart weer de weg op! Uw auto APK laten keuren bij MAK Auto & Techniek? Via onze website kunt u direct een afspraak inplannen op de door u gewenste datum en tijdstip. Indien gewenst kunt u dit combineren met een onderhoudsbeurt, in dit geval is de APK-keuring voor u gratis.

Bij vragen of voor meer informatie kunt u uiteraard vrijblijvend contact met ons opnemen door te bellen naar 0184 60 12 36 of via het contactformulier aan de rechterzijde van deze pagina.