Wellicht is het u al opgevallen bij de pomp; de benamingen van benzine en diesel zijn gewijzigd. Dit, zodat elk brandstoftype in de hele EU dezelfde benaming hebben. We tanken voortaan dus geen Euro95 of diesel meer, maar E10 of B7. Vanaf 12 oktober jongstleden zijn de nieuwe namen bij tankstations doorgevoerd. Nu misschien nog even onwennig, maar uiteindelijk een stuk gemakkelijker!

De bekendste vorm van benzine, ofwel Euro95, zal vanaf nu E10 gaan heten. Voor velen zal E10 al herkenbaar zijn, omdat benzine in Duitsland en Frankrijk al jaren zo genoemd wordt. De benaming komt voort uit de tien procent biobrandstof die erin is verwerkt. Zit er vijf procent (of minder) biobrandstof in, zoals in het geval van het voormalige Euro98, dan zal de brandstof E5 heten.

Bij diesel zullen de namen vrijwel exact hetzelfde gedefinieerd worden, echter dan met de letter ‘B’. Zo bestaat B7 bijvoorbeeld uit zeven procent biodiesel.

Codes als toevoeging

Oliemaatschappijen zijn vanaf heden verplicht zich aan de Europese wetten te houden en iedere brandstof te voorzien van de juiste code. Ook aan de pomp zijn de nieuwe benamingen direct doorgevoerd. Echter zijn de nieuwe benamingen (voorlopig) aan de ‘oude’ brandstofnamen toegevoegd. Hiermee wordt de kans op het tanken van de verkeerde brandstof beperkt.

Een bijkomend voordeel is het feit dat alle brandstoffen binnen Europa nu te herkennen zijn aan dezelfde codes. We hoeven ons buiten de grenzen dan ook geen zorgen meer te maken dat we de verkeerde brandstof tanken.

Vormen stickers

Om het verschil in brandstof nóg duidelijker te maken, krijgen alle soorten brandstof een etiket met een eigen vorm. Zo zal benzine in de toekomst te herkennen zijn aan een rond etiket en diesel aan een vierkant etiket. Het etiket van autogas, zoals LPG, zal ruitvormig worden.