Het nieuwe jaar is weer van start gegaan, maar voor automobilisten is de jaarwisseling weleens fijner geweest. In 2020 zijn er namelijk verschillende ontwikkelingen waarmee automobilisten rekening moeten houden. Wij zetten enkele van deze ontwikkelingen voor u op een rij.

100 km/h op de snelweg

Vanaf maart dit jaar wordt de maximumsnelheid op snelwegen teruggebracht naar 100 kilometer per uur tussen 06.00 uur ’s ochtends en 19.00 uur ‘s avonds. Deze maatregel is getroffen door het kabinet om de stikstofuitstoot terug te dringen. De snelheidsverlaging gaat in op het moment dat alle nieuwe verkeersborden zijn geplaatst, wat naar verwachting tussen 12 en 16 maart zal zijn.

Stijging van de wegenbelasting

In vijf van de twaalf provincies in Nederland is de wegenbelasting per 1 januari gestegen. Motorrijtuigenbelasting is overal gelijk, echter mag het provinciebestuur zelf bepalen hoeveel opcenten er bovenop komen. Gelderland heeft als enige provincie besloten om de opcenten per 1 januari juist te verlagen. In Groningen, Utrecht, Friesland, Noord-Brabant en Flevoland is de wegenbelasting gestegen.

Boetes gaan omhoog

Automobilisten moeten in 2020 meer gaan betalen voor verkeersboetes. Zo gaan de snelheidsboetes met 1 tot 10 euro omhoog en krijgen ook de overige sancties een ‘inflatiecorrectie’. De administratiekosten à 9 euro per boete, blijven gelijk.

Voor het dragen van geen gordel, het onnodig links rijden op een snelweg of autoweg en het hinderen van tegenliggers door groot licht, bedraagt de verkeersboete 140 euro. Wie een mobiele telefoon in de hand houdt, door rood rijdt of rechts inhaalt, dient 240 euro te betalen. Het onnodig geluid veroorzaken met je auto en het onterecht op een gehandicaptenparkeerplaats parkeren kost u maar liefst 390 euro.

Fijnstoftoeslag voor oudere diesels

Per 1 januari 2020 dienen eigenaren van oudere dieselauto’s een toeslag van 15% op de wegenbelasting te betalen. Dit is besloten door de overheid, omdat oudere dieselauto’s vervuilende fijnstof uitstoten en ze op deze manier het bezit en gebruik van een vervuilende auto minder aantrekkelijk willen maken.

MAK Auto & Techniek in 2020

Bij MAK Auto & Techniek kunt u komend jaar nog steeds genieten van de fijne service die u van ons gewend bent, net als onze prachtige showroom met occasions van topkwaliteit. Bij ons bent u aan het juiste adres voor zowel de aanschaf van uw droomauto als onderhoud en reparaties. Natuurlijk bent u altijd welkom om langs te komen in onze showroom met of zonder afspraak!